So srdcom na dlani a s dušou na bicykli

Nie všetky cesty vedú po hladkom asfalte s 3 % klesaním a s vetrom do chrbta. Občas to skrátka vŕzga nielen na bicykli a ty ani za sto čertov nevieš zistiť, odkiaľ ten zvuk vychádza.

Kadečo sa dá opraviť, ale keď si raz minul úspory na bicykel s ráfikovými brzdami, tak si to v tom daždi dolu kopcom budeš musieť odjazdiť na ráfikových brzdách. Život ide ďalej (a ty s ním).

Niekedy sa pristihnem pri tom, že premýšľam, či som radšej nemala investovať do zlata, než objednávať nový bike z Nemecka počas pandémie, ale neskoro je plakať nad ohnutou pätkou.

Riadim sa heslom, že nech sa deje, čo sa deje, s humorom to pôjde ľahšie. Aj preto som sa rozhodla napísať pár riadkov o živote jednej cyklistky z Bratislavy, ktorý sa nápadne podobá na ten môj. Samozrejme je ale kompletne fiktívny. (žmurk-žmurk) A ak sa v niektorej časti nájdeš aj ty, pokojne mi napíš, nech viem, že v tom nie som sama!

Cyklistika v lese

Vek je len číslo. Ale každým rokom vyššie

8 hodín spánku prestane byť luxusom, ale nutnosťou.
Ak si ako ja, cyklistka po 35-ke, ešte bez detí, bez prsteňa na ruke, ale zato so zbierkou bidonov, ktorá by mohla konkurovať skladovým zásobám na Tour de France, gratulujem! Si na vrchole svojej kariéry.


Alebo ak nie na vrchole kariéry, tak aspoň na ceste k vrcholu kopca, na ktorý šliapeš už tretíkrát, lebo bývaš v Podunajskej nížine. Najvyššie dostupné pohorie sa tu pri troche sebazaprenia dá vyšliapať aj na zdieľanom citybiku, ktorý váži viac než ty. (No dobre, tak viac než ty z čias strednej školy. Ale svaly sú predsa ťažšie než tuk!)

Cyklistiky na moste
Vravíš si, že tebe sa to nestane, lebo vedieš usporiadaný život, plánuješ si budúcnosť a len nedávno si sfúkla 30 sviečok na torte? No, tak to držím palce, pretože už o pár rokov budeš do svojho plánovania musieť zaradiť veci, o ktorých si doteraz ani netušila – ako napríklad regeneráciu.

Áno, aj ja si pamätám na časy, keď som išla na celodenný výjazd a na druhý deň som bez problémov fungovala ako plnohodnotná ľudská bytosť. Tie časy sú ale preč. Od istého momentu si budeš musieť do kalendára poznačiť nielen termíny pretekov, ale aj dni, keď treba len ležať s vyloženými nohami a sŕkať koktejl z magnézia.

A keď už hovoríme o plánovaní – pridaj si tam aj stretnutia s fyzioterapeutom, pretože ten chrbát, ktorý si ignorovala posledných desať rokov, ten sa tiež začne hlásiť o slovo. Nehovoriac o tom, že 8 hodín spánku prestane byť luxusom, ale nutnosťou. Preč sú časy, keď ti k dôstojnému zjavu stačilo 5 hodín spánku, espresso a slnenčné okuliare.

8 hodín, to je tretina dňa. V podstate prespíš o jeden mesiac z roku navyše. Keby sa aspoň dalo vybrať, ktorý to bude, že? Ja by som najradšej prespala marec. Novoročná romantika je už dávno preč, teplá jar ešte v nedohľadne a vo vzduchu šuštia akurát tak daňové priznania...

Ranná jazda na bicykli

FTP si do svojho CV radšej nepíš

Tvoja kariéra, na ktorú si sa tak usilovne pripravovala počas štúdia, sa zredukuje na financovanie cyklodovoleniek. Keď sa ťa šéfka opýta, kde vidíš svoj kariérny rast, tvoj jediný plánovaný rast bude zahŕňať FTP zo 180 na 250 wattov.

To je ale v poriadku, lebo je to zhruba rovnako reálne ako tvoje sny stať sa C-level manažérkou a všetci kolegovia sa už naučili vypnúť prijímače a nasadiť neutrálny výraz po lobotómii vždy, keď začneš rozprávať o cyklistike.

Pre nich je cyklista prekážka na ceste do práce. Ak ťa ráno na svojom SUV obehnú v predpísanom odstupe 1,5 m, pridajú ti to do zoznamu firemných benefitov namiesto príspevku na multisport. Ten aj tak nebudeš potrebovať, lebo v lete jazdíš vonku a v zime sa potíš na trenažéri. Na nič iné ti nezostáva čas.

Jedine, že patríš k tým elitným športovcom, ktorí s prvým snehom plynulo presedlajú na skialpy či bežky a neprestávajú mi ani počas sviatkov pokoja a mieru kaziť radosť z majonézového šalátu pri knižke s pohárom slabého vína a silného FOMO*.

*FOMO: Z anglického „Fear of missing out“ - strach, že ti niečo unikne.

Cyklisti na Malorke
Neboj sa, tvoja kariéra nie je definovaná titulmi ani ambíciami v korporáte. Nie, ty makáš preto, aby si si mohla dovoliť ísť na tú dovolenku do Dolomitov, kde prekonáš 600 km a 10 000 výškových metrov počas 4 dní (zvyšné 3 tam bude pršať, alebo, ešte lepšie, snežiť).

Iné ženy si z vianočných bonusov kúpia napríklad luxusnú kabelku, ale ty nie. Ty si kúpiš recyklované PET fľaše zošité do tvaru o číslo menšieho (aerodynamického!) dresu, ktorý má o 0,02 % nižší odpor vzduchu a stojí rovnako ako tá kabelka. Samozrejme, len ak máš šťastie a vychytáš svoju veľkosť vo výpredaji.


Skoro najlepšia a takmer populárna

Kto potrebuje byť profesionálom, keď môžeš byť kráľovnou hobby pretekov? Stačí zdieľať fotku na sociálne siete a tvojich 50 kamarátov a mamina ti dajú like.

Ak si získala aj QOM na Strave, niekto zaručene napíše do komentára: „Si bohyňa“, prípadne prihodí 3 emoji ohníky alebo potlesk. Spomínaš si na to, ako ste sa s kamoškami smiali na trblietavých smajlíkoch z komentárov na Mimibazáre? Už od toho nie sme tak ďaleko, čo?

Cyklistické preteky L'Etape
A to sa oplatí! Samozrejme, že nepretekáš pre uznanie okolia, ale sama pre seba. Lebo ťa to baví. Cyklistika je tvoj svet a najlepšie sa cítiš na dvoch kolesách. No Stravu si samozrejme nezabudneš zapnúť ani vtedy, keď ideš do obchodu po chlieb a ak sa ti náhodou vybije baterka počas výjazdu, do popisu napíšeš: „Zblbol mi počítač, v skutočnosti to bolo +22 km“.

A hlavne na to, ako miluješ bicykel, nezabudni, keď budeš nabudúce vstávať o piatej ráno na skupinovú jazdu, alebo keď ti bude pred pretekmi krútiť črevá na toalete!

Cyklistky

Byť expertom sa nevypláca

Bicyklovanie má samozrejme aj iné benefity. Staneš sa napríklad odborníkom na vodu do ostrekovačov a časom si možno nájdeš medzi príchuťami aj svojho favorita. Expertom sa staneš aj v oblasti gastro prevádzok. Nič neoživí ekonomiku viac než skupiny cestných cyklistov, ktoré sa stretávajú v kaviarni, aby sa následne presunuli na kávu do iného mesta a potom sa vrátili naspäť a sadli si na pivo.

„Pivo“, ktoré vyzerá ako koktejl podávaný v skúmavke na moč, chutí ako koktejl zmiešaný s močom a vyrábajú ho Umpa Lumpovia v lokálnej továrni na… šumienku (dúfajme). Našťastie máš po tej vode z ostrekovačov tak vycibrené chute, že za kyslé pivo a kyslú kávu s radosťou minieš mesačne jednu splátku na hypotéku.

Cyklisti na káve
Cyklistika si skrátka vyberá svoju daň, no stále je to najlepší (legálny) spôsob trávenia času s obstojným pomerom cena/výkon (alebo €/watt). A to, že si odborníčka na kaviarne, ostrekovače a módu z lycry, to už je len čerešnička na torte. Kto by to nebral?

Nakoniec, nie je to o tom, kam dôjdeš, ale s kým a koľko mušiek medzi zubami si si priniesla. A ak ti niekedy skríži cestu splašená srnka, spomeň si na slová Brucea Willisa: „Všetko bude v poriadku.“ (Armagedon, 1998).
Zdroj fotografií: Lukáš Abrhan, archív Race through Slovakia, Matúš Kotulič
report_problem Našiel si v texte chybu?
Bianka_byb 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Ako si na preteky pripraviť hlavu
Príprava na preteky je komplexná záležitosť a niekedy nestačí len trénovať telo. Ľudia trpiaci predštartovnou nervozitou si musia vytrénovať aj hlavu.
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní
Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Stúpania v Jánošíkovom chotári – krásny okruh nad Terchovou
Dnes máme pre vás výlet, ktorý na malom okruhu ponúka skutočne veľa a ešte si môžete dať slušne do tela pod dohľadom samotného Jánošíka.
keyboard_arrow_up