Od základu: Čo s vami spraví dlhšia pauza od bicykla?

Dlhá pauza od bicykla môže znamenať aj zhoršenie techniky. Ako to zmeniť?

Poznáte to – je leto, ste v najlepšej forme a zjazdujete, čo to len dá. Dni v bikeparkoch, hodiny strávené na trailoch a progres, ktorý robíte, by ste za nič nezamenili. Avšak táto situácia bohužiaľ netrvá večne. Spomínaný bikerský sen sa vie v okamihu zmeniť na pravý opak. Máte veľa povinností, rodinných záležitostí a nemáte čas. Dáte si pauzu. Tu sa to však celé začína.

oddychujúci mtb cyklista pozerajúci sa na výhľad na kopce, bicykel MARIN
Celé to však budem popisovať z technickej stránky jazdenia, nakoľko si myslím, že nie som dostatočne kompetentný na to, aby som hľadal rozdiely vo výkonnostnej stránke cyklistu.

Čo sa stane, keď prestanete jazdiť?

Pamätáte si, akú ste mali najdlhšiu pauzu od bicykla (okrem zranení)? Čo sa s vami dialo? V akom stave bola vaša technika po tejto pauze?

Pár dní, týždeň až dva

Keď si dáte pauzu na pár dní, tak nič neriešite. Je to dobré kvôli regenerácii a psychickému oddychu (napr. po dni v bikeparku). Akonáhle sa však z pár dní stane týždeň, prípadne dva, môžete mať zo seba „drevený“ pocit pri jazde. Začínate si odvykať od rýchlosti a strácate kontrolu nad bicyklom. Jednoducho vyjdete z rytmu. Po hodinke jazdy a prejdení pár trailov ale vie tento pocit odísť.

Každý biker to má však inak. Z vlastnej skúsenosti však viem, že dvojtýždňová pauza ja pre mňa maximum, kde cítim, že kontrola nad bicyklom je približne rovnaká ako pred pauzou.

downhill cyklista v skoku

Mesačná pauza

Po mesačnej alebo niekoľkomesačnej pauze od jazdenia sa môžete cítiť, ako by ste zabudli bicyklovať. Nielen, že sa bojíte púšťať do rýchlosti, ale strácate aj odhad. Stihnem dobrzdiť? Akú rýchlosť potrebujem na ten skok? Mám sa odraziť? Pamätáte si ešte tlaky v kolesách a vo vidlici?

Jednoducho ste už vyšli z cviku a budete potrebovať pár výjazdov, aby ste sa do toho opäť dostali. Veľa cyklistov robí tú chybu, že začne jazdiť tak, ako by sa nič nedialo. Potom však nastávajú zbytočné pády a zranenia, ktorým by sa dalo jednoducho predísť.

horský cyklista na bicykli Marin v stúpaní do kopca

Prečo prichádzajú zranenia? Alebo čo nerobiť a čomu sa vyvarovať

Jazdec si dlhou pauzou od jazdenia odvyká od rýchlosti, časovania techník (dobrzďovanie, odraz…) a od kontroly nad bicyklom. Ak sa spustíte dole kopcom po dvojmesačnej pauze len tak, ako by sa nič nestalo, môžu nastať dva scenáre: príde alebo nepríde krízová situácia.

Ak nastane, budete ju musieť riešiť veľmi spontánne a v prípade, že jazdíte po dlhej pauze, vaše reakcie nebudú na rovnakej úrovni ako pred pauzou. Buďte naozaj trpezliví a dajte si výjazd-dva na rozjazdenie.

horský cyklista na bicykli Marin

Po dlhej pauze sa uvidí, či to myslíte vážne

Ak toto čítate, pravdepodobne ste zanietení bikeri, keďže vo svojom voľnom čase čítate bikerské články a zaujímate sa o cyklistiku. Možno ste si však aj vy prešli obdobím, že ste mali dlhšiu pauzu. Pamätáte si, aké ťažké bolo namotivovať sa na poriadny výjazd?

Je to podobné ako s cvičením. Keď vyjdete z cviku a prestanete na polroka chodiť do fitka, prvé 2-3 týždne po pauze budú poriadne bolieť. Rovnako je to aj s bikom. Či už budete mať zlú priemerku, budú vás bolieť nohy, alebo nebudete vedieť ovládať bicykel pri zjazde tak, ako by ste chceli, treba vydržať. Mám veľa kamošov, ktorí na pár rokov s bikovaním prestali a po dlhej dobe so mnou išli na výjazd, pričom zistili, ako im ten adrenalín a eufória z jazdy chýbala.

downhill cyklista v zjazde na bicykli Marin

Po úraze - ako sa do toho postupne dostať?

Najhoršie pauzy sú v prípade pádov. Veľmi však záleží na tom, aký pád ste mali naposledy a čo to s vašou psychikou urobilo. Ak máte 3 týždne pokoj, pretože ste si narazili stehno, veľkú psychickú ujmu mať pravdepodobne nebudete (možno budete jazdiť opatrnejšie).
Treba si uvedomiť, že sa niet kam ponáhľať.
Ak sa však dávate do poriadku niekoľko mesiacov po zlomenine, bude návrat na bicykel náročnejší. Psychika hrá v tomto prípade veľkú úlohu. Preto odporúčam, aby ste boli trpezliví a opatrní.

Sú aj cyklisti, ktorí sú (keď to preženiem) nepoučiteľní. Dostanú sa na bicykel po zranení a snažia sa hneď o to, aby jazdili minimálne na takej úrovni ako pred ním. Kvôli netrpezlivosti a ich egu opäť riskujú svoje zdravie, čo môže viesť k ďalším zraneniam.

cyklista v lese, zjazd, downhill
Ak ste na bicykli prvé razy po ťažšom úraze, nemusíte mať ešte 100-percentnú kontrolu nad bicyklom. Stačí, že vás bude pri jazde bolieť ruka, prípadne iná časť tela. Ak sa však dostanete opäť do krízovej situácie, kde vás práve spomínaná ruka nepodrží, koledujete si o ďalšie zranenia. Preto keď neviete, či ste fit na 100 %, jazdite pokojne a vyvarujte sa ťažkým terénom.

Silová stránka

V úvode článku som spomenul, že nebudem veľmi rozoberať pauzu po výkonnostnej stránke. Čo je však rozdiel, to je napríklad úbytok sily. Ak pravidelne cvičíte v posilňovni, tak určite viete, že vám to pri zjazde veľmi pomáha. Po zranení alebo dlhej absencii cvičenia je vaše telo oslabené, čo bude mať taktiež negatívny vplyv na jazdu. Neznamená to hneď, že musíte ísť dvíhať váhy do najbližšej činkárne. Určite však padnú vhod aj cviky na stred tela, prípadne cviky s vlastnou váhou.

zjazdujúci cyklista

Ako to mám ja?

Snažím sa tráviť čo najviac voľného času na bicykli. Niekedy však nastane situácia ako v úvode tejto sezóny, keď som sa sústredil na beh a maratón, čím som dával do úzadia horskú cyklistiku. Uprostred sezóny to bola cestná cyklistika a triatlon.

Avšak stále ma bavilo zjazdovať a užívať si dni v bikeparkoch – a nechcel som, aby som strácal techniku a kondíciu. Preto som sa snažil navštíviť aspoň raz za dva týždne bikepark, k čomu som pridal jeden výjazd na domácich trailoch týždenne. Či sa mi chcelo alebo nie, jednoducho taký bol môj plán a vďaka nemu som sa cítil pri zjazdoch komfortne.

Po dlhej pauze idem veľmi zľahka. Vynechávam veľké skoky, znižujem rýchlosť a snažím sa o to, aby som mal čo najlepšiu kontrolu nad bicyklom. Keď po pár výjazdoch cítim, že je čas zrýchlovať, tak sa zase posuniem o niečo ďalej. Snažím sa byť čo najviac trpezlivý a opatrný.

Treba si uvedomiť, že sa nie je kam ponáhľať. Profesionálny cyklista nebudem. Ak neskočím nejaký skok dnes, skočím ho zajtra – alebo pokojne aj o mesiac. Môj sen je, aby som bol aj v 60-tke komplexný a dobrý jazdec a aby ma to bavilo celý život.

cyklista v zjazde

Čo som chcel týmto článkom povedať?

Niekto si vyššie uvedenými fázami pri bikovaní prešiel, iný zase nie. Nech ste v akejkoľvek situácii, verte mi, že ten pocit, keď sa vrátite po dlhej dobe oddychu na bike, stojí za to. Chcel by som vás ale aj motivovať pred zimnou sezónou, že kto chce, cestu si nájde. Či už vám pomôže zimné oblečenie, pumptrack, ktorý veľmi odporúčam (pre zlepšenie techniky), alebo aj cyklotrenažér či posilka. Nikdy však nie je nad to ísť jazdiť do lesa, čo vám dodá endorfíny a ten správny pocit z jazdy.

Prečítajte si aj ostatné články zo série Od základu:


Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Od základu: Ako si (ne)znechutiť cyklistiku?
Cyklistika a aj šťastie, ktoré vám tento šport prináša, sa vie veľmi rýchlo obrátiť na utrpenie.
Ako si na preteky pripraviť hlavu
Príprava na preteky je komplexná záležitosť a niekedy nestačí len trénovať telo. Ľudia trpiaci predštartovnou nervozitou si musia vytrénovať aj hlavu.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň
Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up