Bikepacking okuliare existujú - Alba Optics Delta a Solo II

Ktoré sklá z ponuky sa výborne hodia do terénu? Dajú sa okuliare využiť na nosenie vecí?

Pri jazdení na gravel biku najčastejšie striedam 2 modely okuliarov od značky Alba Optics. Každý mi slúži iným spôsobom. Ten s označením Delta má podľa môjho vkusu najuniverzálnejší rám a tvar skiel z celej ponuky značky a pri výbere správnej optiky môže byť tento model ideálnou voľbou na jazdenie v lese alebo v teréne.

Keď sa mi na poliach a lúkach nechce makať, beriem si so sebou model Solo, ktorý už mám vyskúšaný z minulej sezóny, ale teraz tu je jeho pokračovanie s prívlastkom ORIGINAL II. Pobavilo ma, že testované okuliare umožňujú umiestniť na rám náklad, táto vlastnosť je však viac pre zábavu, ako na praktické využívanie. Toto leto mi dobre slúžili ich sklá do najslnečnejších dní a našiel som farbu rámu, ktorá sa hodí asi ku každej prilbe a dresu.

Alba Optics DELTA

Poznatky z lesa

Značka Alba Optics (ďalej AO) každý rok prináša nové farby a aj vylepšenia svojich zabehnutých modelov, verziu Delta som už testoval s fotochromatickými sklami a v čiernej farbe.
Dobre odolávajú zahmlievaniu, model Delta sa hodí na makanie aj vďaka vetraniu v sklách.
Preto sa rámu nebudem detailne venovať, stačí, keď o ňom zopakujem len to podstatné. Tento model umožňuje výmenu skiel, výborne sú tvarované bočnice, ktoré aj vďaka netradičnému tvaru dobre držia na tvári. Na test som dostal farbu so zaujímavým názvom Gun metal, hodí sa mi k výbave na gravel jazdenie.

Alba Optics DELTA test
Viac pozornosti si zaslúžia sklá vo vyhotovení s označením VZUM™ LEAF, ich zelené zafarbenie akoby samé nabáda na ich použitie niekde v lese. Sú to sklá vhodné do slnečných dní (kategória 3), ale zrkadlovú úpravu nemajú. Ako aj ostatné sklá značky AO, aj toto vyhotovenie zvýrazňuje kontrast, čo sa pri orientácii v teréne hodí.

Alba Optics DELTA recenziaAlba Optics DELTA

Zelená optika LEAF dobre funguje, keď sa rýchlo strieda slnko a tieň, oproti tmavším sklám so zrkadlovým efektom sa viacej hodia aj do prítmia lesa. Príjemný bonus navyše je, že verzia LEAF patrí k tomu lacnejšiemu, čo značka ponúka. To sa bude hodiť v prípade nehody a nutnej výmeny skiel. Ušetriť sa dá niekoľko desiatok eur.

Alba Optics DELTA

Veci, čo potešia

Tak, ako som bol už z minulých sezón zvyknutý, všetky sklá AO dobre odolávajú zahmlievaniu, model Delta sa hodí na makanie aj vďaka vetraniu v sklách. Odolnosť proti poškriabaniu je taká, aká by sa dala očakávať od značkových okuliarov. Prvé umytie a vysušenie robím v umývadle a s pomocou uteráka (len na vlastnú zodpovednosť), ale mikro škrabance sa neobjavujú. Keď však okuliare padnú počas jazdy na asfalt, chybičky krásy sa objavia aj na drahých okuliaroch.

Príjemným detailom, na ktorý som si pri tejto značke rýchlo zvykol, je možnosť nosiť okuliare na elastickej šnúrke, pri jazde by sa to dalo využiť aj ako istenie proti padaniu okuliarov. To sa v mojom prípade nedeje, takže okuliare Delta mi visia na krku, len ak ich nepotrebujem mať na očiach.

Alba Optics DELTA testAlba Optics DELTA recenzia

Na akú veľkú hlavu?

Oproti modelu Matra, ktorý som tiež predstavoval, sú sklá Delta väčšie, hodia sa aj na objemnejšiu hlavu, nepodfukujú. Kto by sa nachádzal niekde medzi, odporúčam vyskúšať verziu Delta Lei, sklá sú viacej vykrojené. Čo už som spomínal v iných testoch, do terénu a na pretekanie mám najradšej takéto okuliare bez spodného rámu, lebo pri rýchlej jazde alebo pri pretekaní nič nezavadzia výhľadu.


V Kalifornii to musí byť hit

Model Solo je unikátny tvarom rámu, ktorý je civilnejší. Odnímateľné klapky sú určite aj vec imidžu, ale reálne pomáhajú aj proti podfukovaniu zo strán. Klapky sa určite nehodia do premávky, lebo zásadne zhoršujú výhľad do strán. V už spomínanom teste som vyskúšal Solo s fotochromatickými sklami a s klasickými, v tom dnešnom sa na svet budem pozerať cez top sklá, ktorá AO ponúka.

Alba Optics Solo
Ručná výroba v Taliansku, originálny dizajn a udržateľnosť. To mi u Alba Optics imponuje.
Začnem však rámom, ten je zaujímavý tiež. Farba, ktorá sa najlepšie kombinuje s oblečením, je taká, ktorá vlastne ani nie je farba. Tak sa nestane to, že by niečo k sebe neladilo. Nie, neopisujem cisárové nové okuliare, na mysli mám priesvitné vyhotovenie. AO to nazýva ako BLK GLS (asi od slov black a glass). Za pozornosť stoja aj špeciálne bočnice, ktoré majú v sebe otvor na uchytenie suchého zipsu, vďaka ktorému si môžete na okuliare niečo pripevniť.

Alba Optics DELTA review
Dôvtipnejší čitatelia už teraz začínajú chápať podnadpis, ktorý spomína štát s medveďom na vlajke. Čo také by sa asi dalo pohodlne nosiť na bočniciach okuliarov, čo sa hodí svojím rozmerom a malou hmotnosťou? Samozrejme to berte ako vtip, podľa mňa to rovnako berie aj značka samotná. Na svojom Instagrame suchým zipsom odporúča na toto miesto pripevniť svetlo, cigaretu alebo kúsok z pizze. Ak má niekto nápad na skutočné využitie, teším sa na tipy v komentároch pod článkom.

Alba Optics SoloAlba Optics Solo

Sklá Plasma aj na výlet na slnko

Cenu okuliarov do veľkej časti tvorí to, aké majú sklá, vyhotovenie VZUM™ Plasma je to drahšie, čo AO ponúka. Kategória 3 sa hodí do slnečných dní, zrkadlová úprava je s niekoľkovrstvovým vyhotovením a opäť nechýbajú vetracie otvory, ktoré pomáhajú proti zahmlievaniu. Cez sklá sa skutočne výborne pozerá, môže byť aj pravé poludnie v ten najjasnejší augustový deň, ale cyklista si s týmito sklami vrásky nerobí. Žiadne žmúrenie sa nekoná, oči ostávajú oddýchnuté aj po dlhej jazde.

Modely Delta a Solo majú aj nejaké spoločné prvky a v niečom sú naopak iné. Solo neumožňujú výmenu skiel, ale navyše majú protišmykovú gumičku na konci bočníc. Nechýbajú ani dierky na prichytenie šnúrky a pre oba modely platí, že do nich môžete umiestniť aj dioptrickú vložku.

tvar bočnice, Alba Optics Solo

Značka, čo má šmrnc

Ručná výroba v Taliansku, originálny dizajn a udržateľnosť, to sú všetko veci, ktoré mi pri značke Alba Optics imponujú. Ale ak by ich výrobky neslúžili tak, ako sa v tejto kategórii očakáva, len toto samotné by pre úspech nestačilo. Ale oni aj slúžia tak, že sa netreba báť ani porovnania so svetovou konkurenciou, dokonca som našiel extra benefit navyše.

Nielen pri okuliaroch mám rád pocit, že vlastním niečo iné a zaujímavé a to mi značka AO stále ponúka. Ich modely ešte stále nie sú masovo používané, čo sa však ľahko môže zmeniť. Stačilo by, že by vstúpili do profi cyklistiky, na čo kvalitu s prehľadom majú a bolo by po výnimočnosti. Ich finančné oddelenie by sa asi nesťažovalo, ale niečo z čara by vyprchalo. Už by to nebola tá Alba Optics, ako to je teraz, už by to nebola tá značka, ktorú ešte neobjavili masy.

Tak nikomu o ich okuliaroch nehovorte. Platí?

Model Alba Optics DELTA so sklami VZUM™ LEAF vychádza na 154 €. Model SOLO II BLK GLS VZUM™ PLASMA má cenu 189 €. Kto si nevyberie v aktuálnej ponuke značky na MTBIKER.sk, obrátiť sa môže na zákaznícku podporu a oni vytúžený model skúsia zohnať.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela
Komentáre
Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Alba Optics - okuliare na preteky, do auta alebo úplne na všetko
Na čo sa hodia jednotlivé modely Stratos, Mantra a ANVMA, ktoré sú v novom dizajne značky Alba Optics pre rok 2024?
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi
„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Oakley Sphaera – keď nie je štýl na prvom mieste
Značka počas uplynulých dekád neraz predstavila modely, ktoré narušili zabehnuté tradície v dizajne športových okuliarov. Ale novinka pre rok 2024 má trochu odlišné ambície.
keyboard_arrow_up