Starostlivosť o bicykel - základná výbava pre každého

Pravidelná údržba bicykla je s tou správnou výbavou otázkou pár minút. Čo patrí do tej základnej?

FORCE práčka reťaze - 14,39 €

FORCE práčka reťaze
Čistota = pol života. Úplným základom správneho chodu bicykla je, aby bol pohon čistý a namazaný. Jednoduchšie ako s práčkou sa to docieliť nedá. Do práčky len zavrieš reťaz, do hornej nádržky naleješ odmasťovač a len krútiš pedálmi dozadu. Celú reťaz pretočíš tak dva-trikrát, práčku demontuješ, reťaz opláchneš a utrieš. MOC práčky je 16,99 € a nájdeš ju v MTBIKER shope.

Lezyne Sport Floor Drive - 43,99 €

Lezyne Sport Floor Drive
Pohodlie spojené so správnym tlakom. Jediný kontaktný bod bicykla so zemou sú plášte. Nahustiť ich na ideálnu hodnotu pomôže servisná pumpa Lezyne Sport Floor Drive. Vysoká, stabilná a vybavená manometrom pre dosiahnutie cieľovej hodnoty tlaku, či už v PSI alebo baroch. Maximálne dosiahnuteľné hodnoty sú 220 PSI/15 bar. S hlavou hadice ABS-1 PRO CHUCK nie je problém žiadny ventil. MOC pumpy je 54,99 € a nájdeš ju v MTBIKER shope.

Park Tool PT-PPL-1 - 7,69 €

Park Tool PT-PPL-1
Kto maže, ten „jede“. Sem-tam sa po prašnom či blatistom výjazde začne ozývať kvílenie z hlavového alebo stredového zloženia, prípadne z nábojov. Pre potlačenie týchto otravných zvukov dobre poslúži vazelína. Okrem premazania ložísk pomôže aj pri prevencii proti korózii. Park Tool PT-PPL-1 je trošku hustejšej konzistencie, ale o to viac vydrží pri styku s vodou alebo s blatom. MOC vazelíny je 8,50 € za 113 g a nájdeš ju v MTBIKER shope.

Vortex GO CHAIN JUICE PTFE - 3,99 €

Vortex GO CHAIN JUICE PTFE
Nie je nič horšie ako vŕzgajúca reťaz. Viaceré oleje sú určené len do špecifických podmienok. PTFE mazivám je to jedno, fungujú v každom počasí rovnako spoľahlivo. Aj vo vlhkom prostredí zostáva olejový film stabilný a nezanecháva mastné škvrny. Vďaka tomu sa stávajú univerzálne a vhodné pre všetkých jazdcov, aj príležitostných. Aplikovaním tohto oleja sa zníži trenie či naťahovanie reťaze a zvýši sa jej životnosť. MOC oleja je 6,59 € za 100 ml a nájdeš ho na MTBIKER shope.

BBB BTL-73 TorqueSet - 67,99 €

BBB BTL-73 TorqueSet
Čo znamenajú tie Nm? Je to maximálny uťahovací moment, ktorý je dôležité dodržiavať – a pri karbónových rámoch a komponentoch obzvlášť. Na momentovom kľúči je prehľadná stupnica pre nastavenie požadovaného momentu od 2 do 14 Nm. Správnosť je deklarovaná certifikátom o kalibrácii. Kľúč je dodávaný spolu s najčastejšie používanými nadstavcami – imbus 3, 4, 5, 6, 8 a torx T25 a T30. MOC sady je 79,99 € a nájdeš ju v MTBIKER shope.

Weldtite Silicone Protect & Polish Spray - 9,29 €

Weldtite Silicone Protect & Polish Spray
Pružiace jednotky si zaslúžia väčšiu pozornosť. Na úplný základ poslúži silikónový sprej. Stačí ho streknúť na klzné plochy a gumové tesnenia, prepružiť a prebytok utrieť kuchynskou utierkou, aby sa tam zbytočne nezachytával prach. Tento prípravok navyše dokáže na nových rámoch zabezpečiť vysoký lesk. Voda po ráme rýchlejšie stečie a nezanechá tak biele škvrny. MOC spreja ju 9,29 € a nájdeš ho v MTBIKER shope.

Bleedkit Premium EDGE DOT - 41,99 €

Bleedkit Premium EDGE DOT
Ak je brzda takpovediac mäkká, s veľkou pravdepodobnosťou sa do systému dostal vzduch. Na odstránenie tohto „defektu“ poslúži odvzdušňovacia sada. Táto konkrétne slúži pre brzdy SRAM/AVID. Dodávaná je s dvomi striekačkami, ktoré sa pri úkone naplnia DOT brzdovou kvapalinou. Pre zabezpečenie brzdových piestikov obsahuje aj vymedzovač. Práca bude pre človeka čistejšia vďaka rukaviciam. MOC sady je 41,99 € a nájdeš ju v MTBIKER shope.

Longus IVATIVE - 9,89 €

Longus IVATIVE
V dobe elektronického radenia a hydraulických bŕzd treba používať takéto kliešte čoraz menej. Stále sa však hodia napríklad na lanká ovládania teleskopickej sedlovky. Kliešte sa dobre držia vďaka pogumovaným rukovätiam. Zúbkami na vnútornej časti sa pre zmenu dajú opraviť konce bowdenov. Pre vyššiu bezpečnosť sa dajú zaistiť v zavretej polohe háčikom na spodnej strane úchopov. MOC klieští je 16,99 € a nájdeš ich v MTBIKER shope.

BIKEWORKX Greener - 37,99 €

BIKEWORKX Greener
Základom každej údržby je v prvom rade umytie biku. Ide to aj so samotnou vodou, no s čističom je práca oveľa efektívnejšia. Ľahšie sa s ním čistí mastnota a nečistoty a pritom nepoškodzuje lak. Navyše je vhodný aj na karbónové rámy a okrem toho je aj ekologický. Toto balenie slúži na doplnenie do rozprašovača, z ktorého sa už nanáša na bike priamo vo forme peny. Potom už len stačí opláchnuť čistou vodou. MOC čističa je 45,99 € a nájdeš ho v MTBIKER shope.

Viac produktov pre základný domáci servis nájdeš v našom MTBIKER shope.
Zdroj fotografií: archív redakcie
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Podobné články
Leto, čas dlhých výjazdov - nechýba ti nič? PR článok
Slnečné dni, teplo, dovolenky či prázdniny. Ideálny čas vyraziť za dobrodružstvom. Dlhé jazdy vyžadujú isté špecifické doplnky alebo výbavu. Inšpiruj sa u nás.
Keď je cieľom kvalita – od servisu až po výjazd PR článok
High-end náradie a komponenty dokážu nielen zahriať pri srdiečku, ale aj potešiť kvalitným spracovaním. Aký kúsok ti pribudne v garáži najbližšie?
Čistota, údržba aj servis - aby bicykel stále fungoval PR článok
Jazda na bicykli prináša skvelé pocity, hlavne ak ide všetko hladko a ticho. V našom e-shope nájdeš všetko potrebné pre údržbu a servis a v článku prinášame niekoľko tipov.
keyboard_arrow_up