Test: Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 - pedále, ktoré odporúčam každému

Pri odporúčaní komponentov som veľmi opatrný. Na pedále Crankbrothers Stamp 1 však nedám dopustiť. Prečo? Všetko sa dozviete v teste.

Kvalitné a správne vybrané komponenty vám vedia zlepšiť komfort a bezpečnosť jazdy. To platí najmä pri kontaktných bodoch jazdca s bicyklom (pedále, gripy, sedlo), ako aj bicykla s terénom (plášte). Mne model Stamp určite pridal na komforte a v neposlednom rade aj na spomínanej bezpečnosti.

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2

Nový Stamp

Ak jazdíte flaty, pravdepodobne vám bude názov Stamp známy. Prvý model som spoznal pár rokov dozadu. Tento model som musel však hneď po kúpe upgradovať novými vyššími pinmi, keďže pôvodné boli takmer rovnako vysoké ako platforma v oblasti stredovej osky.

Nový Stamp má tento problém vyriešený. V oblasti stredovej osky je najtenšie miesto, čo znamená, že jej tvar je jemne konkávny. Pinov je na každej strane 10, pričom ich spôsob upevnenia je unikátny. Výrobca stále ponúka dve vyhotovenia materiálu platformy - hliník vs. nylon kompozit a aj dve veľkosti pedálov - small a large.

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 test

Stamp 1 Gen 2 - parametre a materiály


Materiál platformy testovaného pedála je nylon kompozit.
Prvý test bol dych vyrážajúci. Takýto grip som ešte necítil.
Obvod spájajú iba 2 mostíky, ktoré vedú od osky, vďaka čomu sa budú pedále ľahšie čistiť a ich hmotnosť bude nižšia. Platforma má na jej obvode 10 otvorov na piny. Piny sú unikátne, keďže ich nemontujete z každej strany ale výrobca používa 10 dlhých pinov, ktoré sú dostatočne dlhé na to, aby ste ich preskrutkovali cez pedál, čím vytŕčajú z každej strany približne 5 mm.

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 recenzia
Platforma je vyrábaná v dvoch veľkostiach - small (do veľkosti topánky 43,5) a large (nad 43,5). Rozmery sú 114 x 111 mm, pričom hrúbka je v najtenšom mieste 13,5 (pri oske) a v najhrubšom mieste 15,5 (na konci platformy). Hmotnosť pedálov je 348 g.

Oska nie je už po celej šírke pedála (ako pri Gen 1), čo znamená, že je uchytená dvoma skrutkami na strane, kde sa stretáva s kľukou. Tým pádom je zachovaný nízky profil platformy v oblasti osky. Pedál funguje na klznom puzdre pod názvom igus a mal by mať veľmi dobre zatesnenú osku. Uvidíme, čo povie test.

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2

Masívne zlepšenie gripu

Nevedel som, čo očakávať. Staré Stampy boli pomerne dobré, no vyžadovali úpravu pred prvou jazdou. Mal som kedysi veľkosť small, čo pre moju veľkosť topánky (42 - 43) bolo (podľa výrobcu) na limite. Pre mňa boli tieto pedále malé.

Testovaná veľkosť novej generácie pedálov bola large - teda riadne veľká „placka”, na ktorú sa topánka zmestila s prehľadom. Prvý test bol dych vyrážajúci. Musím sa priznať, takýto grip som ešte necítil. Piny sa vďaka konkávnemu tvaru platformy, ktorá je bez výčnelku nad oskou, zarezali do topánky tak, že som mal problém poupraviť počas jazdy pozíciu topánky na pedáloch.

Grip bol výborný dokonca aj v extrémnych podmienkach. Samozrejme, raz za čas nastala situácia, že som urobil chybu alebo som mal „krízovku” a noha mi z pedála odskočila. Avšak celkový dojem bol výborný.

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 recenzia
Prvé testy boli hneď naostro - v bikeparku Maribor, a to v úvode sezóny. Búchance o kamene, odretá platforma a pedále boli ako nové. Samozrejme, sem-tam sa nejakým tým škrabancom vyhnúť nedalo - čo vidíte aj na nylonovej platforme. Nylon kompozit toho znesie naozaj veľa, za celú moju éru bicyklovania som praskol iba jeden nylonový pedál. Piny sú pomerne hrubé a odolné voči nárazom.

Po pár výjazdoch som si zvykol. Nový Stamp som testoval s viacerými topánkami, pričom najviac mi sedeli (aj kvôli vyšším pinom a jemne konkávnemu tvaru) topánky s tvrdou podrážkou. Predsa - mäkké podrážky by sa pravdepodobne zodrali skôr.

Testovanie prebiehalo intenzívne 2 mesiace, kedy som pedále ani raz nerozoberal a točia sa ako nové. Bez vôle a pukania. Ako som si na grip zvykol, nechcel som už jazdiť na iných pedáloch. Jednoducho nová generácia Stampov sú pedále, ktoré za ich cenu poskytnú výborný grip a kvalitu.

Ak by som mal vypichnúť nejaké negatíva…

Tak by som ako výrobca pridal ešte jednu veľkosť - medium. Som na veľkostnom rozhraní a platforma by mohla byť o čosi menšia. Nie príliš, no častokrát, keď som mal užšiu topánku, tak mi bočné piny trčali - topánka ich neprekrývala. Pri rozhodovaní, ktorú veľkosť vybrať, určite odporúčam ísť do veľkosti large (ak máte nohu ako ja - 42 až 43).

Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 test

Záver

Pedále Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 ponúkajú za adekvátnu cenu výborný pomer gripu/kvality a podržia aj v extrémnych podmienkach. Potešia nejedného enduro jazdca alebo zjazdára. Jednoducho sú to pedále, na ktoré nedám dopustiť. Ak by som mal ohodnotiť grip ako v škole, pričom 1 je výborný a 5 nedostatočný, dal by som pedálom hodnotenie 1.

Pedále Crankbrothers Stamp 1 Gen 2 nájdete vo viacerých farebných variantoch na našom e-shope za VIP cenu od 47,99 €, pričom ich MOC je 59,99 €.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
Podobné články
Test: Longus HORD – pedále najmä pre hobby cyklistov
Pozrieme sa na pedále, ktoré namiesto profíkov očaria hlavne začiatočníkov a hobby jazdcov. Sú ideálne na dlhšie výjazdy, ale aj na občasné traily.
Test: KLS FLAT 50 BB - pomer ceny a kvality prekvapil
Kellys má v ponuke viacero modelov pedálov. Model FLAT 50 prekvapil dobrými vlastnosťami a slušnou kvalitou pri adekvátnej cene.
Test: Pedále Force SWING – kto im príde na chuť?
Základom kvalitných pedálov je dobre navrhnutá platforma tak, aby spolupracovala s adekvátne zvolenými pinmi. Bude to aj tento prípad?
keyboard_arrow_up