Rozhovor: Michal „Yaksha“ Novotný – od hudobného priemyslu až po maratóny, triatlony a cyklistiku

Rozhovor: Michal „Yaksha“ Novotný – od hudobného priemyslu až po maratóny, triatlony a cyklistiku

Slovné spojenie work-life balance ste už určite niekde počuli. V tomto článku sa dozviete, ako sa dá spájať náročný šport s podnikaním.

Ako sa dá skĺbiť podnikanie, maratóny, triatlony, cyklistika a zdravý životný štýl dokopy? Michal „Yaksha“ Novotný nám v rozhovore prezradí, čím sa živí, prečo miluje cyklistiku, čo ho viedlo k vytvoreniu komunitnej YAZDY na festival Pohoda, ktorá prebehne už čoskoro (ešte stále sa môžeš prihlásiť) – a dozviete sa ešte mnoho iného.

Ahoj Michal, tvoje úspechy v kariére a športe sú obdivuhodné. Na tvojom Instagrame nájdeme zdokumentované široké spektrum aktivít, ktoré robíš. Odkiaľ ťa ľudia môžu poznať a čím sa vlastne živíš?
Moje publikum je veľmi rôznorodé a veľká časť followingu je so mnou už X rokov, preto ma niekto môže poznať z hudobnej branže, niekto z umeleckej… Časť ludí ako bývalého DJ-a alebo majiteľa prvých hip-hopových predajní na Slovensku. Nedá sa to úplne jednoducho pomenovať. A živí ma v podstate všetko to, čo som vymenoval – hudobný, módny, umelecký a reklamný priemysel. V poslednej dobe sa k tomu pridali okrajovo aj športové aktivity.


Je skvelé, že robíš športu a zdravému životnému štýlu osvetu. Či už sú to komunitné behy, cyklistika alebo aj dôležitosť pravidelných prehliadok u lekára. Ako sa to celé začalo? Prečo si začal aktívne športovať?
Ak nebudem počítať skateboarding a streetball počas základnej školy, tak šport ma aktívnejšie sprevádza od strednej školy. Vtedy som sa venoval thajskému boxu, ktorý som robil na vyššej súťažnej úrovni. Medzi thajským boxom a aktuálnou prípravou na triatlonové preteky bola ale dlhá pauza – počas nej som žil veľmi antišportový život spojený s hudobným priemyslom.

Máme jedny z najlepších podmienok na športové vyžitie široko-ďaleko.

Môj obsah, ktorý prezentuje zdravý životný štýl, vychádza práve z mixu týchto dvoch od seba odlišných svetov, kedy som počas športovej kariéry poznal tvrdú disciplínu a naopak, počas „rock'n'rollového“ obdobia som zanedbával zdravie. Vždy som si dával pozor na obsah, ktorý som tvoril a v tom stále pokračujem. Uvedomujem si dosah, ktorý mám, preto sa s ním snažím pracovať čo najzodpovednejšie.

Cyklistika je krásny šport. Ty si si našiel cestu práve k cestnej cyklistike. Prečo ťa práve táto disciplína napĺňa?
Začalo sa to jednoducho, cyklistika bol pre mňa najskôr iba doplnok na fyzickú prípravu k pretekom, kde sa bežalo intenzívne do strmého kopca. Prerástlo to však do veľkej lásky ku všetkému, čo cestná cyklistika predstavuje – komunita, príroda, fyzický náročný tréning, zážitky…

Michal Yaksha Novotný
Ak chce niekto začať športovať, možnosti sú takmer nekonečné. Myslíš si, že máme dostatočne veľa možností na športové aktivity na Slovensku? A čo Česko a zahraničie? Vedel by si to porovnať, keďže veľa cestuješ a zúčastňuješ sa aj na rôznych podujatiach?
Som presvedčený, že máme jedny z najlepších podmienok na športové vyžitie široko-ďaleko. Sme obklopení horami, kde sa dá behať trail. Máme ľahko dostupné cesty na cyklistický tréning – či už rovinky alebo prevýšenia. Máme na výber z mnohých bazénov a jazier na plavecké tréningy.

Myslím si, že v rámci tréningových možností sa naozaj nemáme na čo sťažovať. Tento rok som mal možnosť bicyklovať v Španielsku, Slovinsku, Taliansku a v Českej republike. Všade bolo pekne, ale, popravde, najradšej mám jazdy doma. Či už v Bratislave s výjazdmi do okolitých rakúskych dedín, alebo v Martine, kde je neuveriteľne krásna príroda a dobré podmienky na cyklistiku. Alebo na trailový beh v horách.

Kto ťa sleduje, ten určite vie, aký dobrý time management musíš mať. Za deň vieš stihnúť nespočetne veľa aktivít vrátane práce, cestovania a rôznych projektov. Ako náročné je vtesnať do tvojich povinností šport? Darí sa ti športovať vždy, keď to máš v pláne, alebo raz za čas tréning aj vynecháš?


Už nejaký čas je mojou prioritou šport, takže sa mi to darí skôr opačne – skĺbiť so športom aj prácu a osobný život.

Móda a umenie sú silno prepojené s tvojím životom. Kto ťa videl na cesťáku, tak vie, že štýl máš určite aj na bicykli. Myslíš si, že prémiové dizajnové značky dresov ako Isadore patria k životnému štýlu cestného cyklistu?
V rámci cyklistickej „fashion“ mávam rôzne faux paus, ale stále sa učím a vysoké ponožky som už z môjho športového šatníka vyradil. No rovnako ako v civile, tak aj pri športe sa snažím, aby som sa cítil dobre, čo v mojom prípade znamená, že chcem, aby oblečenie, ktoré mám, dobre vyzeralo. Isadore je jedna z mojich najobľúbenejších značiek nielen preto, že ide o slovenskú značku, ale tiež ide o vysoko kvalitný brand so skvelou estetikou.

A čo komunita? Jazdíš na cesťáku sám, alebo máš radšej spoločné výjazdy v pelotóne, ako napríklad s klubom ziletky.cc, na ktorých ťa môžeme stretnúť?
Na cyklistike sa mi páči aj komunitné fungovanie, takže mám rád spoločné výjazdy v pelotóne. Keď sa s nikým na jazde nedohodnem a chcem si dať jazdu sám, tak v 90 % prípadov idem na Braunsberg. To je taká moja sólo trasa.

Michal Yaksha Novotný, Yazda Pohoda
Maratóny, triatlony, predbiehanie vlaku na bicykli, to sú výzvy, ktoré si už absolvoval. Najnovšie si vymyslel pre aktívnych športovcov YAZDU. YAZDA je jazda na festival Pohoda, ktorá sa začína v Bratislave a končí sa až v Trenčíne v areáli festivalu. Po ceste sa vedia cyklisti pridať v Trnave, Leopoldove, Piešťanoch, Novom Meste nad Váhom, pričom ak pôjdu z Bratislavy, tak prejdú takmer 150 kilometrov. Čo ťa inšpirovalo vytvoriť takúto parádnu YAZDU?
Tento nápad som dostal už pred rokom, keď som s festivalom Pohoda spolupracoval v rámci propagácie. Vtedy ale nebolo veľa času na realizáciu na nejakej vyššej úrovni. Som veľmi rád, že tento nápad realizujeme teraz a dobre sme sa na projekt YAZDA mohli pripraviť.

Neexistuje dôvod, prečo by si niekto nechal ujsť účasť v jazde, ak miluje cyklistiku a kvalitnú hudbu.

Inšpirácia prišla z našich pravidelných komunitných jázd so Žiletkami, ale tiež s každoročnou jazdou na filmový festival v Karlových Varoch, ktorú organizujú Festka a ja som bol už dvakrát hosťom tejto jazdy. Zároveň poznám zelené zmýšľanie organizátorov Pohody, tak som naozaj rád, že sa nápad stretol s nadšením – či už z ich strany, alebo zo strany MTBIKER a Isadore, ktorú sú toho súčasťou na čele so Žiletkami.


Účastníci YAZDY budú mať o všetko postarané. MTBIKER spolu s Isadore zabezpečia sprievodné vozidlá Volkswagen Multivan a Crafter, ktoré rovno vezmú všetku batožinu, akú si na festival účastníci tejto akcie plánujú vziať. Po YAZDE zabezpečia stráženie bicyklov, aby si cyklisti mohli užiť skutočnú Pohodu. Myslíš si, že existuje dôvod, pre ktorý by (s týmito všetkými benefitmi) cyklista nechcel absolvovať takúto jazdu?
Ide o „nultý“ ročník takejto jazdy a rozumiem, že množstvo ľudí si možno nevie úplne predstaviť celý priebeh, no ja som takúto jazdu absolvoval dvakrát a vždy to bol veľmi silný zážitok. Ten v našom prípade ešte umocní Pohoda, ktorá ma tento rok najlepší line-up za posledné obdobie.

Takže popravde neexistuje dôvod, prečo by si niekto nechal ujsť účasť v jazde, ak miluje cyklistiku a kvalitnú hudbu. V neposlednom rade treba podotknúť, že to je historicky po prvý raz, čo cyklisti budú mať povolenie na vstup do areálu – a čaká nás spanilá jazda festivalom v balíku. Už len toto by si mal predstaviť každý, kto ešte váha.

Stretneme na YAZDE aj teba?
Na špici, až kým mi nedôjde gél.

Michal, ďakujem ti za rozhovor, vidíme sa na YAZDE.
Aj ya ďakujem.
Zdroj fotografií: Instagram, archív redakcie, Michal „Yaksha“ Novotný
report_problem Našiel si v texte chybu?

YAZDA Pohoda

calendar_today 11. 7. 2024
label Komunitná jazda
place Bratislava (Slovensko)

+35
add_circleZúčastním saZúčastním sa
Formulár sa odosiela
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER komunitná jazda Podpoľanie - objav s nami lazy

Pozvánka: MTBIKER komunitná jazda Podpoľanie - objav s nami lazy

Koncom mája sa spoločne aj s našimi horskými tátošmi prenesieme do filmu „Na samotě u lesa“. Presne toto spolu s nádhernou prírodou nás totiž čaká na ďalšej komunitnej jazde – tentokrát na malebnom Podpoľaní.
Rozhovor: Ľubo Murárik na ceste za výhrou svetového Championship L'Etape 2024

Rozhovor: Ľubo Murárik na ceste za výhrou svetového Championship L'Etape 2024

Ako chutí dnešná kráľovská etapa Tour de France a ako je možné sa nominovať na L’Etape Championship?
Pozvánka: MTBIKER CykloRAJ Rajecká dolina – komunitne opäť do terénu

Pozvánka: MTBIKER CykloRAJ Rajecká dolina – komunitne opäť do terénu

Séria našich tohtoročných komunitných jázd sa znovu presúva na stredné Slovensko a opäť preveríme techniku jazdy v teréne.
keyboard_arrow_up