Od základu: Ako sa (ne)správať na trailoch – trailová etiketa

Ročne vznikne na trailoch veľmi veľa stretov – či už medzi cyklistami, alebo po kontakte s pešími. Ako sa vyhnúť nepríjemným situáciám, ktoré môžu vyústiť až do pádov?

Ako sa správať na traile zodpovedne tak, aby ste boli ohľaduplní k ostatným cyklistom, ako aj k trailbuilderom? Čo pri jazde po cyklistických cestičkách nerobiť a ako jazdiť na trailoch bezpečne?

trailová etiketa

Noste prilbu

Najzákladnejším pravidlom je nosiť prilbu. Z hľadiska vzniku úrazu je v princípe jedno, či spadnete svojím alebo cudzím zavinením. Pokiaľ nemáte prilbu, môže sa jazda skončiť veľmi zle.

Pár dní pred písaním tohto článku som videl na traile cyklistu, ktorý prilbu nemal a jazdil pomerne rýchlo. Asi nevedel, čo môže znamenať pád hlavou priamo na zem… Preto pokiaľ vidíte cyklistu bez prilby, určite mu pripomeňte, ako veľmi je dôležité, aby prilbu na hlave mal.

Nejazdite v protismere

Jazda v protismere na jednosmerných trailoch je nebezpečná. V prvom rade sú traily častokrát neprehľadné a nevidíte dostatočne ďaleko pred seba. Určite nestihnete rýchlo zareagovať, pokiaľ sa niekto vyrúti pár metrov pred vami. Pokiaľ je trail obojsmerný, buďte obozretní a majte vždy rezervu na to, aby ste sa bezpečne uhli, prípadne zabrzdili.

Rovnako nezmyselný nápad je jazdiť frekventované traily v protismere na ebiku, len aby ste si dokázali, že sa to dá. Tu si tiež koledujete o problém a úraz.


Nestojte na trati

Pokiaľ na traile chcete zastaviť, zastavte opatrne a na kraji/mimo trailu. Pokiaľ si pozeráte nejaký úsek, prípadne máte nejaký technický problém, je dobré, aby ste zastavili na prehľadnom a dobre viditeľnom mieste. Jazdec, ktorý pôjde za vami, sa vás nezľakne, nemusí ísť prudko na brzdy, čím v podstate znemožníte kolíziu.

Vždy sa okolo seba pozerajte, pretože cyklista za vami nemusí byť dostatočne zdatný na to, aby na poslednú chvíľu zabrzdil. Rozhodne nezastavujte v zákrute, na dopade skoku, alebo v miestach, kde hrozí, že vás jazdec idúci za vami „zrámuje“.

Ak si chcete nejaký prvok prejsť viackrát, vytlačte si bicykel mimo trailu.


Neupravujte trail a nerobte skratky

Pokiaľ neviete prejsť nejaký úsek na trati, neupravujte ho. Výstavba trailov je náročný proces a trailbuilderi myslia aj na tých najmenej skúsených cyklistov. Pokiaľ však jazdíte na náročnejších trailoch označených červenou alebo čiernou farbou, na niektorých prvkoch – ako sú skoky a podobne – nemusíte nájsť obchádzky. Ak si budete prvky zľahčovať a v tom najhoršom prípade upravovať, môže to niekoho prekvapiť a skončiť aj pádom.

trailová etiketa
Rovnako to platí aj pri skratkách - každý trail má z nejakého dôvodu svoju trajektóriu a koncept. Ak chcete zahviezdiť na Strave, radšej si nacibrite techniku, ako by ste si mali vytvárať skratky, ktoré vám ušetria sekundy. Potom sa častokrát vyjazďujú stopy, ktoré vedú mimo trailov, s čím môžu mať problémy aj samotní trailbuilderi.

Ak by ste na traile spozorovali odvalený kameň, prípadne padnutý konár, pokojne ho odstráňte. Karma vám to určite vráti.


Nesťažujte traily

Funguje to aj naopak. Ak je vám trail veľmi ľahký, prejdite na náročnejšie trate. Nevytvárajte na trailoch svojvoľne náročné prvky, s ktorými by mohli mať začiatočníci problém. Pokiaľ máte nejaké návrhy, určite kontaktujte trailbuilderov, prípadne sa zapojte do brigády.

Nevyhadzujte odpadky

Toto platí nielen na trailoch, ale všeobecne. Myslím si však, že cyklisti sú dostatočne rozumní na to, aby si svoje odpadky odniesli naspäť domov. Ak nájdete napríklad prázdny obal od gélu, kľudne ho vezmite a zahoďte do najbližšieho koša.

trailová etiketa

Neničte prvky

Majte rešpekt voči trailbuilderom. Pokiaľ vidíte čerstvo postavený skok, prípadne zákrutu, ktorá je ešte mäkká, pokojne ju obíďte. Stavba prvkov, najmä počas letných mesiacov, je náročná a terén si potrebuje sadnúť. To platí najmä vtedy, ak je dlho sucho a nepršalo. Rovnako, ak je nejaký prvok zatvorený - z akéhokoľvek dôvodu, rešpektujte to. Pokiaľ vídíte, že je nejaký úsek neprejazdný (z dôvodu padnutého stromu), kľudne to na traile vyznačte a pošlite trailbuilderom, aby o tom informovali na sociálnych sieťach.

Podporujte traily

Tvorba trailov je náročná. Či už ide o samotné budovanie alebo financie, cyklisti by mali udržiavať komunitu a zapájať sa do pravidelných brigád. Ak nestíhate, pokojne podporte svoj trail aspoň finančne.


Buďte ohľaduplní k iným jazdcom

V prípade, že dobehnete iného jazdca, dajte o sebe opatrne vedieť a nemusíte tlačiť na pílu. Aj vy ste niekedy začínali. Prípadne viete aj cyklistu pred vami ukľudniť a povedať mu, nech zastaví na bezpečnom mieste a že máte čas. Tak budete v bezpečí aj vy aj on.


Ak jazdíte sami, buďte opatrní

Buďte ohľaduplní voči sebe a blízkym. Ideálne je jazdiť kvôli bezpečnosti s niekým, pretože nikdy neviete, čo sa môže stať. Ak nešťastne spadnete, nemusí vás ďalší jazdec spozorovať, prípadne na odľahlejších miestach nemusí už nikto v ten deň prejsť. Preto dávajte vždy vedieť svojim blízkym, kam idete, kedy prídete a noste so sebou aj nevyhnutné servisné náradie a doplnky ako dušu, pumpičku a podobne.

Ak ste v oblasti, kde sa nachádza GSM signál, prípadne dáta, dobrou alternatívou sú aj rôzne prilby so senzormi pádu, resp. senzory pádu, ktoré sa dajú pripnúť na prilbu alebo zapnúť v cyklopočítači. Tie vyšlú vybraným kontaktom info, že ste spadli spolu s polohou, kde sa nachádzate.


Buďte slušní

Každý sa chce v lese cítiť dobre a oddýchnuť si – či už sú to cyklisti, bežci, turisti, hubári aj psíčkari. Nie každý má dokonalé pochopenie pre hobby toho druhého a preto nie je hanba pozdraviť sa, usmiať sa, popriať pekný deň a dať tak najavo, že cyklisti nechcú v lese nikoho ohrozovať a obmedzovať.

Nebuďte hluční

Jazda na biku je často plná zážitkov, eufórie a adrenalínu, to však neznamená, že o tom musí vedieť celý les. Zbytočne tým plašíme zvieratá, pre ktoré je les domovom.

Ak máte ďalšie pravidlá, kľudne ich napíšte do komentára.

Prečítajte si aj ostatné články zo série Od základu:

Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Ako sa zlepšiť a získať sebavedomie – 4 techniky, ktoré musíš ovládať

Od základu: Ako sa zlepšiť a získať sebavedomie – 4 techniky, ktoré musíš ovládať

Horská cyklistika má rôzne podoby. So správne zvládnutou technikou jazdy môžete prejsť aj tie najnáročnejšie úseky – zistite, ako na to.
Od základu: 5 tipov, ako prejsť svoj prvý trail bezpečne a pod kontrolou

Od základu: 5 tipov, ako prejsť svoj prvý trail bezpečne a pod kontrolou

Jazda na bicykli nám vytvára úsmev na tvári a prináša nám šťastie. Nemusí to však platiť v každej situácii. Jazdu si neužijete, pokiaľ jazdíte so strachom, neistotou a s pocitom nebezpečia.
Test: Longus HORD – pedále najmä pre hobby cyklistov

Test: Longus HORD – pedále najmä pre hobby cyklistov

Pozrieme sa na pedále, ktoré namiesto profíkov očaria hlavne začiatočníkov a hobby jazdcov. Sú ideálne na dlhšie výjazdy, ale aj na občasné traily.
keyboard_arrow_up