Orbea a Lotto Dstny – čo prináša toto spojenie?

Horské aj cestné modely bicyklov Orbea sú čoraz viac na očiach, nevynímajúc model Orca, ktorý nájdeme aj v profesionálnom pelotóne. Prečo je tak obľúbený?

Svet je plný príbehov, ktoré sa postupne rozvíjajú a ciest, ktoré sa stretávajú, napríklad na základe spoločných hodnôt. Je to aj prípad spojenia cyklistického tímu Lotto Dstny a výrobcu bicyklov Orbea. Obe značky spečatili partnerskú dohodu, spojenie vychádzajúce z hlbokého presvedčenia, zhmotnené v ambícii dosiahnuť nové ciele v športe aj biznise.

Vo svojej 38-ročnej histórii sa tím stal stabilným členom profesionálneho pelotónu a Lotto si udržuje najdlhší sponzoring cyklistiky v tomto športe. Orbea medzitým prináša 183 rokov skúseností a pretekárskej DNA. Neustále sa usiluje posúvať sa dopredu a zlepšovať. To je jediný spôsob, ako zaručiť dlhodobý úspech.

Orbea, Lotto Dstny, Orbea Orca

Podobné zmýšľanie, rovnaký cieľ

Tím Lotto aj Orbea majú pôvod v oblastiach s dlhoročným cyklistickým dedičstvom – v Belgicku a Baskicku. Tieto lokality plne žijú a dýchajú cyklistikou skrz-naskrz a samozrejme si na tom aj patrične zakladajú. Okrem základných hodnôt sú obe strany tiež presvedčené, že iba ak si osvoja odhodlanie a vytrvalosť v každodennej práci, umožní im to dosiahnuť mimoriadne úspechy.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca
„Lotto Dstny nachádza v značke Orbea ideálneho spojenca na pokračovanie zlepšovania nášho výkonu. Adaptácia na nové bicykle bola rýchla a ochota pokračovať v práci na ich vývoji je tu vždy. Som si istý, že spolu dokážeme dosiahnuť skvelé veci,“ hovorí Stéphane Heulot, generálny riaditeľ Lotto Dstny.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca

Orca

Orca nie je „iba ďalší ľahký bicykel“. Je to 6,7 kg vážiaci stroj, ktorý vás dostane na kopec tak, aby jazda bola zážitkom. Pocit z tohto ľahkého a efektívneho bicykla je návykový a jeho okamžité zrýchlenie, pohlcovanie vibrácií a citlivé ovládanie pochádza z rámu, ktorý vie, kde má byť ľahký a kde tuhý.

Nízka hmotnosť neprichádza iba z rámu, ale aj z vlastného vývoja kolies, riadidiel, sedloviek a ďalších komponentov.

Ak by bola Orca iba najľahší bicykel, nestála by za nič. Chýbala by jej tuhosť a efektivita. Preto inžinieri v Orbea začali pracovať priamo s cieľom vysokej tuhosti. Zaistili, že aj tí najsilnejší vrchári si môžu byť istí efektívnym prenosom sily. Až potom prišlo na rad odľahčovanie. Na pocite ľahkého bicykla je skutočne niečo zvláštne a jazdci milujú okamžité zrýchlenie, keď zatlačia do pedálov. Nehovoriac o citlivom a agilnom ovládaní pri prejazde zákrutami.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca
Mnohí iste zapochybujú, či je tuhý bicykel vôbec pohodlný. Šikovný dizajn rámu znamená, že oblejšie časti rámu pomáhajú znižovať vibrácie, čím šetria energiu pri dlhších jazdách. Širšia vôľa rámu aj vidlice umožňujú použitie pneumatík s hrúbkou až 32 mm, čo nemalým spôsobom prispieva k pohodliu, ale aj k lepšej trakcii či valivému odporu.

Tímový bicykel Orbea Orca M10i s dovetkom Replica nájdete na stránkach výrobcu. Môžete očakávať elektronickú radiacu sadu Dura-Ace Di2, integrovaný kokpit od dodávateľa Vision, kolesá Oquo Road Performance RP45LTD z vlastného vývojového centra. Cena modelu je 11 499 €. Dostupnejšie modely cestných bicyklov nájdete aj na našom MTBIKER eshope.

Orca Aero

Je ťažké prekonať pocit sily, ktorý pochádza zo skvelého aero bicykla. Tentokrát boli využité skúsenosti z histórie značky Orbea. Pri vývoji bicyklov totiž vždy záležalo na troch konštrukčných faktoroch – na aerodynamike, tuhosti a hmotnosti. Kompromis len zriedka priniesol dramatické zlepšenie. Veľké zisky v jednej oblasti vždy ohrozia ďalšiu alebo rovno obe zvyšné. Kľúčom je nájsť rovnováhu medzi týmito vlastnosťami a identifikovať ďalšie výkonnostné faktory, ktoré umožnia jazdcovi zvýšiť efektivitu.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca
Vyrovnanie rámu podľa prúdenia vzduchu, optimalizácia prierezov rúrok, vyhladenie prechodov a nespočetné množstvo ďalších vylepšení znamená veľké zníženie odporu vzduchu. Vďaka tomu je kĺzanie vzduchom takmer bez námahy, spätná väzba aerobicykla je okamžitá a hodná svetovej triedy. Väčšina torzne pôsobiacich síl je absorbovaná spodnou časťou rámu, okolo stredového zloženia, vďaka čomu je sila z pedálov prenášaná priamo na zadné koleso.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca Aero
Jedným z najdôležitejších bodov, ktoré bolo potrebné zvážiť pri určovaní geometrie, bolo, že bicykel musí byť ľahko ovládateľný. Rýchla jazda nie je len vedľajším produktom dobrej aerodynamiky, vyžaduje si presnú kontrolu nad bicyklom. Preto je možné prispôsobenie polohy sedla, sedlovky a riadidiel podľa ideálnej polohy pre jazdca.

Orbea a Lotto Dstny, Orbea Orca Aero
Samozrejme, nemenej dôležitým faktorom sú aj kolesá. Pre model aero boli zvolené ešte vyššie karbónové ráfiky Oquo Road Performance RP57LTD, radenie ostáva na úrovni Shimano Dura-Ace Di2. Repliku Orbea Orca Aero M10i Replica nájdete na stránke výrobcu.

Orbea a Lotto Dstny
Vyskúšať a kúpiť bicykle Orbea si môžete v predajniach MTBIKER alebo na našom MTBIKER eshope.
Zdroj fotografií: Orbea
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Vybrať si bicykel len preto, že to je novinka? BMC Teammachine R

Video: Vybrať si bicykel len preto, že to je novinka? BMC Teammachine R

Keď na varenie potrebuješ mrkvu, nekupuj si rajčiny len preto, že ich práve dokladajú.
Predstavenie: Kellys URC – slovenské aero žiletky

Predstavenie: Kellys URC – slovenské aero žiletky

Za posledné roky sme pri Kellyse vnímali hlavne vzostup elektrobicyklov, kde sa naozaj majú čím pochváliť. A čo cestné bicykle? Už ste videli nové aeromodely URC?
Test: Ghost RIOT AM CF Full Party – nečakaná hravosť

Test: Ghost RIOT AM CF Full Party – nečakaná hravosť

Nemecký Ghost zobral svoj model RIOT Trail a pár úpravami spravil z rovnakého rámu all-mountain verziu. Stačilo to?
keyboard_arrow_up