Test: Cestné plášte Tufo Endurance 7TR – zákrut a defektov sa nebojí

Takto vyzerá ideálna kombinácia vlastností? Čo očakáva od cestných bezdušových plášťov bežný cyklista?

Amatérsky cyklista má minimálne v jednej veci výhodu oproti profesionálovi. Nemusí používať materiál, ktorý má zmluvne dohodnutý, ale môže si vybrať to, čo je pre neho najlepšie. A čo vlastne vyžaduje od bezdušových plášťov? V mojom prípade to je rozumný pomer medzi výkonom plášťa a ochranou proti defektom. Nechcem jazdiť superodolný model, ktorý je však pomalý alebo veľmi ťažký. Hmotnosť je preto tiež dôležitá, ale aj na ňu sa pozerám v kontexte všetkých vlastností. Nepotrebujem ultra ľahké obutie, ktoré nič nevydrží alebo nepodrží v zákrutách.

Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR review

A kto si rád svoje bicykle servisuje sám, určite privíta, ak sa plášte ľahko obúvajú na ráfiky – a špeciálne pri „bezdušákoch“ poteší, ak pri osádzaní ochotne naskočia na svoje miesto. Spočítané, zrátané: vždy hľadám univerzálny plášť, na mokré aj suché cesty, na tréning a aj na preteky. Ako spĺňa všetko menované najnovší cestný bezdušový model Tufo Endurance 7TR? A čo vlastne znamená to číslo v jeho názve?

Tufo Endurance 7TR test

Cestná ponuka značky Tufo

V bezdušových klasických plášťoch to je u značky Tufo jednoduché, na výber je univerzálne ladený model Endurance a viacej na pretekanie zameraný Comtura Prima. Rozdiel, ktorý si všimnem ako prvý, je hmotnosť, v popise použitých technológií sa obe možnosti zhodujú.

Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR recenzia

Reálna šírka a hmotnosť

Testovaný plášť sa zatiaľ predáva len vo veľkosti 28 mm a v popise má uvedenú hmotnosť 295 g. Ja som odvážil viacej, ale kým sa pozriem na porovnanie s konkurenciou, preskočím v čase do momentu, keď boli plášte už osadené na kolesách. Pri meraní ich šírky som zistil, že v skutočnosti majú viac ako 30 mm. S týmto je dobré počítať, hlavne ak je niekto majiteľ staršieho cestného bicykla, ktorý má v ráme menej miesta.


Späť k váženiu. Reálnu šírku spomínam aj kvôli tomu, že pri porovnávaní hmotnosti s konkurenciou môžem pozrieť údaje nielen pri veľkosti 28 mm, ale pre spravodlivejší obraz sa pozriem aj na šírku 30 mm. Tufo Endurance má v popise uvedenú hmotnosť 295 g, údaj na kuchynskej váhe sa zastavil na 312 g.

Z konkurencie som si vybral Pirelli, s nimi mám za posledné obdobie najviac skúseností. Ich úplná novinka s prívlastkom RS má pri 28 mm „papierových“ 290 g, pri šírke 30 mm sme na 310 g. Mne sa podarilo v tom väčšom rozmere odmerať reálnych 304 g, čo je menej, ako udávajú.

Cestné plášte Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR

A už len ako perličku pridám údaj o mojom jazdenom plášti Pirelli Race TRL, ktorý som mal práve demontovaný. Ten deklarovaných 28 mm spĺňa aj pri fyzickom meraní a oproti tabuľkovej hmotnosti 295 g som sa pri vážení dostal na vyše 319 g. V tomto prípade nie je porovnanie super presné, Pirelli je už jazdený a sú na ňom zbytky mlieka. A teraz pointa: prečo toľko námahy a porovnávania hmotnosti? Plášte Endurance sú napriek tomu, že sú ten odolnejší model z ponuky, prekvapivo ľahké, dokonca na úrovni pretekárskeho modelu u konkurencie.

Tufo Endurance 7TR

Technológie

Robustnejšie boky prispievajú k stabilite v zákrutách a ďaľšie pozitívum je aj odolnosť napríklad voči prerezaniu.
Pri hmotnosti som sa zdržal a tak použité technológie prebehnem stručnejšie. Nanostructure Silica je nová zmes, ktorá má zabezpečiť dobrý valivý odpor, odolnosť materiálu je kombinovaná s jeho mäkkosťou, čo pomôže gripu. Pojem Grip compound najlepšie vystihuje tvrdenie, že ide o kombináciu použitých materiálov, ktoré zlepšia istotu v zákrutách, čo má vplyv aj na brzdenie – rozdiel je až 20 %. Len neviem, oproti čomu.

Tufo Endurance 7TR testTufo Endurance 7TR review

Vectran je patentovaný materiál, ktorý zvyšuje odolnosť voči klasickým defektom aj prerezaniu, používajú ho aj iní svetoví výrobcovia. Funguje aj proti nárazom a preseknutiu, v marketingových materiáloch sa často spomína 5-krát väčšia pevnosť ako má oceľ. V tejto časti sa hodí pohovoriť aj o TPI. U Tufo sme si zvykli, že uvádzajú dve hodnoty - TPI pre bočnice a behúň. Zaujímavé je, že testovaný model má väčšie číslo na bočniciach, na vysvetlenie som sa pýtal priamo inžinierov značky.

Tufo Endurance 7TR

Ako to je s TPI

V popise plášťov sa nepomýlili, plášť Endurance má skutočne hustejší materiál na bokoch ako pod behúňom. Počíta sa, že toto obutie sa bude používať aj pri nižších tlakoch, takže robustnejšie boky prispievajú k stabilite v zákrutách a ďalšie pozitívum je aj odolnosť napríklad voči prerezaniu. Je možné, že toto bude čoskoro novým štandardom, lebo širšie plášte, bezdušové prevedenie a nižšie tlaky majú nezanedbateľné benefity v oblasti pohodlia, stopy a aj výkonu. Toľko teória, zaujímavé bude zistiť, ako sa plášte obúvali a najmä to, ako sa správajú pri jazdení.

Cestné plášte Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR

Obúvanie plášťov

Či sa budú plášte dobre obúvať, záleží aj od konkrétneho ráfika – výrobcovia majú tolerancie, v ktorých sa môžu pohybovať a preto tieto veci nemusia platiť univerzálne. V mojom prípade som nahadzoval na kolesá FFWD RAW CS s vnútornou šírkou 21 mm a vonkajšou 31 mm. Všetko išlo ako po masle. Plášte skočili na miesto bez použitia náradia, rovno som do nich lial tmel a s pomocou tlakovej nádoby si hneď sadli na miesto. Celok vyzerá pekne aerodynamicky, plášte aj ráfiky majú identickú šírku, takže všetko na seba pekne nadväzuje.

Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR

Tlaky sú veda

Na koľko plášte fúkať? Záleží od veľa parametrov, rozhodujúca je hmotnosť jazdca s výbavou, šírka obutia a ráfikov, typ a prevedenie konkrétneho plášťa. A aby toho nebolo málo, záleží od povrchu, jeho kvality a prípadne či je mokro alebo sucho. Ja priemerne fúkam okolo 6 atmosfér. Keďže som jazdil viac-menej len šírku 28 mm, s modelom Endurance som išiel aj nižšie. Kto potrebuje pomôcť, poradiť, odporúčam hľadať online kalkulačky.

Prvé šliapania do pedálov

Vďaka mojej práci plášte striedam často a presne si uvedomujem pocit, keď na novom obutí prechádzam prvými zákrutami. Niekedy cítim menšiu istotu, potrebujem čas, aby som si zvykol. A inokedy sa do asfaltu nebojím poriadne oprieť od začiatku, lebo cítim, ako plášte držia stopu. Novinka Endurance jednoznačne patrí do tej druhej kategórie – rozumieme si od začiatku. Teraz, keď som sa viacej zaujímal o teóriu a TPI, začínam rozumieť, aký pozitívny vplyv majú robustnejšie bočnice – špeciálne to bude zaujímať ťažších jazdcov, ako som aj ja.

Cestné plášte Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR test

V pozore by mali byť aj ťažší jazdci, spevnené bočnice im dajú istotu, ktorú doteraz nemali.

Na istote a pohodlí má zásluhu aj ich šírka, cez čarovnú hranicu 30 mm som sa doteraz na „cesťáku“ nikdy nedostal. Vďaka spomínanej slušnej hmotnosti a všemožným testom na internete, keď vyhrávajú v odvaľovaní širšie plášte, nemám strach, že to je na úkor výkonu. A to je presne to, čo som spomínal na úvod, z menovaných požiadaviek ostáva zhodnotiť pohodlie a odolnosť.

Pohodlie a odolnosť

Nízky tlak, extra šírka – to nemôže dopadnúť inak ako pohodlným jazdením, keď obutie pomáha s filtrovaním nerovností a otrasov. Nižšie TPI pod behúňom robí plášť ešte pohodlnejším, prispieva to k jeho mäkkosti. Že to nie je na úkor odolnosti, to som presvedčený. Nové kolesá aj s týmto obutím som „vyvenčil“ na Gran Fondo Squali, ktoré bolo náročné nielen svojím profilom, počtom účastníkov a konkurenciou.

Tufo Endurance 7TR recenzia
Oblasť San Marino a Rimini je krásna, ale s kvalitou asfaltu si tam hlavu nelámu a tak sa cesty podobajú našim, niekedy sú dokonca horšie. Počas pretekárskeho nasadenia nezostáva energia na dôsledné obchádzanie prekážok, ale Endurance som už mal predtým vyskúšané a vedel som, že znesú veľa. Tým, že o výškové metre tam nebola núdza, tak som stratu z kopcov dobiehal v zjazdoch – v oblasti, kde nie som doma, o ideálnom prechádzaní zákrut nemohla byť ani reč. Ale tieto plášte ma vždy podržali.

Amatér bez mechanickej pomoci

Existuje rýchlejší alebo ľahší plášť? Určite áno. Obul by som ho na svoj bicykel bez istoty, že aj niečo vydrží? Ani náhodou. Keď som na pretekoch, tak som tam sám za seba, zvyčajne nemám podporu mechanického auta a preto radšej volím lepšiu odolnosť voči defektom ako pár wattov navyše. Ak niekde dostanem defekt, tak v lepšom prípade sa mi to podarí na krajnici opraviť, v tom horšom sa preteky pre mňa úplne skončili. A to zamrzí – nejde len o výsledok, ale aj o zabitý čas cestovaním.

Cestné plášte Tufo Endurance 7TRTufo Endurance 7TR

Kto hľadá slušné plášte na trénovanie a aj pretekanie, potrebuje istotu v zákrutách a slušnú odolnosť proti defektom a prerezaniu, s modelom Endurance 7TR chybu nespraví. V pozore by mali byť aj ťažší jazdci, spevnené bočnice im dajú istotu, ktorú doteraz možno márne hľadali. Celková durabilita vyzerá byť na slušnej úrovni, po skoro 2 mesiacoch jazdenia behúň nejaví známky opotrebenia, nič sa nepára, materiál je neporušený, bez zásekov a rýh...

A prečo je v názve číslo 7? Je to interné označenie, ktorým inžinieri Tufo označujú konštrukciu a typ dezénu. Doteraz boli v ponuke verzie 3, 4, 5 a číslo 6 sa preskočilo, lebo sa riešia detaily výroby ďalšej novinky.

Model Endurance 7TR je k dispozícii v klasickej čiernej alebo béžovej za cenu 65,99 €. Kompletná ponuka cestných plášťov Tufo je k dispozícii v MTBIKER shope.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: FFWD OUTRIDE 30 – na cestu aj do terénu s dobrou cenou PR článok

Predstavenie: FFWD OUTRIDE 30 – na cestu aj do terénu s dobrou cenou

Od úspešného uvedenia nového radu kolies FFWD RAW prešlo len pár týždňov a už výrobca predstavuje ďalšiu novinku – hliníkové kolesá OUTRIDE, určené najmä pre gravel.
Test: TUFO GRAVEL SWAMPERO HD - jedny plášte na všetko

Test: TUFO GRAVEL SWAMPERO HD - jedny plášte na všetko

Našiel som gravel plášte pre tých, ktorí nemajú chuť v priebehu roka prezúvať svoj bike a riešiť rôzne povrchy a ročné obdobia?
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
keyboard_arrow_up