Tip na výlet: Z Horného Srnia, cez Gazdovstvo Uhliská na Skalku nad Váhom

Viete čo má spoločné Sv. Benedikt, kozy a western? V podstate asi nič, okrem toho, že majú k sebe bližšie, akoby ste si mysleli. Napokon, veď posúďte sami!

Druhá júnová nedeľa sa niesla v znamení krásneho slnečného počasia a nepodniknúť nejaký výlet po okolí by bol doslova hriech. Zbalili sme teda bicykle do kufra Fabie a vybrali sa na cyklotúru, ktorej cieľom bolo spáchať pohodový výjazd po málo frekventovaných trasách, navštíviť nejaké zaujímavé miesta a popri tom sa vyhnúť vareniu nedeľného obeda . Voľba padla na kombináciu cyklotrasy, gazdovskej zoo, rozhľadne a kláštora vytesaného do skaly. A to všetko napasované do okruhu s dĺžkou len 32 kilometrov.


Krajina nespočetných posedov

Trasu začíname v malebnej obci Horné Srnie, ktorá sa okrem miestnej dominanty - miestnej cementárne môže pýšiť cyklotrasou, ktorá prepája Nemšovú s českým pohraničím. Parkujeme na konci obce a vyrážame na opačný smer, ako väčšina cyklomaniakov. Máme na to ten dôvod, že ako prvý bod programu máme v pláne prejsť poza obec po lúkach na farmu, ktorá nesie názov “Gazdovstvo Uhliská”. V tomto gazdovstve sa nachádzajú všemožné atrakcie pre malých aj veľkých a hlavne sa tu dá dobre najesť.


Parametere trasy:

Dĺžka: 32 km
Prevýšenie: cca 600 m
Náročnosť: stredná
Povrch: asfalt 60%, lesné cesty 30%, cyklotrasa 10%
Vhodné pre: MTB, gravel
Odkaz na GPX súbor
Odkaz na výjazd


Z cyklotrasy do Westernu

Skôr, než sa však dopracujeme na gazdovstvo, prechádzame okolo miestneho kostola a po poľnej ceste smerom hore. Okraje lúk, z ktorých je krásny výhľad na celé okolie, zdobí nespočetné množstvo poľovníckych posedov. Miestami má človek až pocit, že tvoria nejakú sofistikovanú sieť strážnych veží. Po zdolaní prvého stúpania sa ocitáme na asfaltovej ceste a pred nami sa vynorí areál s označením “Ranch 13”. Nie sme síce poverčiví, no všadeprítomné nápisy “preteky dobytku” v nás zrovna bohvieakú dôveru nevzbudzujú. Zvedavosť (tá moja) napokon (nad priateľkinou nedôverčivosťou) zvíťazí a ocitáme sa v akomsi novovybudovanom westernovom mestečku, kde sa nachádza aréna na ródeo, obrovská hala, kde sa konajú súťaže v jazde na koni a v okolí vyrastajú budovy s nápismi “saloon”, “cowboy kitchen”, “hotel”, “bank” a inými názvami príznačnými tomuto žánru. Ranč 13 je taký malý slovenský Westworld a zaujímavým spestrením našej trasy. Pokračujeme ďalej po miestnej značke do strmého kopca, po ceste vtesnanej medzi výbehy fotogenických koní, ktoré lákame na trs trávy a ďatelinu, aby si dali s nami selfie.


Gazdovstvo Uhliská - minizoo s bohatým zázemím

Keď sa preštveráme aj cez druhé stúpanie, čaká nás krátky zjazd, ktorý nás “vypľuje” na hlavnej ceste v Trenčianskej Závade, kúsok pod samotným areálom Gazdovstva Uhliská. Tu to už dobre poznáme a v pláne máme doplniť bruchá výbornými haluškami a jedným oroseným. Okrem občerstvenia na úrovni tu je však kvantum atrakcií počnúc prítomnosťou veľkého množstva hospodárskych zvierat, prehliadok cvičenia koní, ihrísk pre detí, malého múzea poľnohospodárskej techniky ako aj rozhľadne na konci areálu.


A pre istotu je tu aj “porsche” stojan s cyklonáradím, keby ste potrebovali vykonať nejakú drobnú opravu, alebo dofúkať kolesá. To je náš ďalší bod programu, no skôr než sa k nemu dopracujeme, ideme si pohladkať miestne kozy, ktoré vždy vedia zdvihnúť náladu .


Rozhľadňa “so závadou”

K samotnej rozhľadni vedie štrková zvážnica, ktorá si pamätá v začiatkoch aj nejaký ten asfalt a postupne s pribúdajúcimi výškovými metrami sa mení na lesnú cestu. Cestou hore sa nanominujeme ešte do posedu popri ceste, ktorý neslúží poľovníkom, ale unaveným návštevníkom. Keďže počasie je mimoriadne tropické a tečie z nás ako zo starej práčky, dávame krátku prestávku, porobíme pár pamätných záberov a pokračujeme k rozhľadni.


Tá má päť podlaží a niečo cez 100 schodov. Hore sme raz-dva, tri, (stosedemnásť) a už sa kocháme pohľadmi na okolité kopce. Od Vršatca, cez Inovec až po Manín. Všetko krásne na dlani a pod nami Závada, Srnie a Nemšová. Príjemný vetrík pofukuje, až sa nám ani nechce dole. No cesta je cieľ a my pokračujeme ďalej. Čaká nás totižto ešte jedno veľmi zaujímavé miesto.


Medzipristátie vo vlčích makoch

Z rozhľadne pokračujeme naspäť na zvážnicu a spúšťame sa dole po lúkach a neskôr lesných cestách cez chatkovú oblasť až do Nemšovej - časť Kľúčové. Tu sa na ľavoboku v priateľkiných očiach zaleskne žiarivé pole krvavočervených vlčích makov a to znamená krátke medzipristátie za účelom vyhotovenia epických záberov .


Po stopách svätých - Skalka nad Váhom

Posledným bodom dnešného programu je pútnické miesto Skalka nad Váhom, a najmä teda benediktínsky kláštor čiastočne vysekaný do skaly. Ten je vzdialený niečo cez 4 kilometre šliapania po asfaltke, no premávka je slabá a vôbec nám to nejako neprekáža. Napriek počasiu ako z katalógu cestovných kancelárií je pred vstupnou bránou pomerne prázdno a v areáli kláštora je len hŕstka ľudí. Pri čakaní na výklad sprievodcu, ktorý čaká na celú hodinu, stíhame dočapovať vodu do bidónov, natlačiť sa poslednými uvarenými tyčinkami SIS a porobiť opäť zopár fotiek. Sprievodca nám následne urobí súkromný výklad a prehliadku priestorov s jaskyňami, ktoré si poctivo dokumentujem na “gopročku” ako japonský turista. Benediktínsky kláštor je naozaj miesto, ktoré má niečo do seba a zároveň je to aj výborný zlatý kliniec tohto tipu na výlet. Pokiaľ by ste mali málo, v okolí sa nachádzajú ešte viaceré vyhliadky, kalvária a jaskyňa. My sme načerpali energiu duchovnú aj fyzickú a ostáva nám už len presun naspäť k autu.



Cyklodialnica na záver

Ako trasu návratu volíme opäť asfaltový presun do Nemšovej, kde sa pri kúpalisku napojíme smerom vľavo na luxusnú cyklotrasu, ktorá nás lužným lesíkom poza obec dovedie priamo až k miestu, kde parkujeme auto. Cyklotrasa sa príjemne kľukatí už bez prírastku výškových metrov a my by sme mohli pokračovať v podstate až na českú stranu. Túto cyklomagistrálu máme prejazdenú cez hrad v Brumove až na Hložeckú kaplnku. O tom však ale až niekedy nabudúce. Dnes už máme dosť.


Podčiarknuté, zrátané...

Túto trasu by som opäť odporučil ako výletnícky okruh všetkým, ktorí si chcú ísť vyvetrať hlavu, objaviť nové zákutia nášho malebného Slovenska a nepotrebujú sa ponáhľať alebo natočiť haldy kilometrov. Hoci trasa má len 32 kilometrov a z veľkej časti vedie po asfaltových trasách, určite si treba na ňu vyčleniť minimálne jedno poobedie, lebo na trase je kvantum zaujímavostí, ktoré by bola veľká škoda preletieť bez povšimnutia. Navyše ani prevýšenie nie je úplne minimálne a netrénovaných cyklistov by mohlo trochu potrápiť. Ak máte menšie deti, myslím, že úplne bohato bude stačiť, ak si spravíte výlet len na gazdovstvo a určite zožnete úspech. Na záver doplním pre úplnosť, že na žiadne z popisovaných miest uvedených v článku nie je nutné platiť vstupné, ani parkovné.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Pozvánka: 100kom.com – nevídaná stovka

Stovka – psychologická hranica. Mnoho hobby cyklistov ju síce dáva bežne, pre väčšinu je to však hranica, za ktorú sa ešte nedostali, resp. dlhšiu dobu sa chystajú na jej zdolanie.
Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Rozhovor: Prečo na Slovensku potrebujeme zákon o turistických trasách?

Ako je to na Slovensku s turistickým značením? Prečo je zákon o turistických trasách dôležitý a aké zmeny má priniesť?
Cykloturistika v oblasti Sillianu, alebo keď si na turistiku vezmeš aj bike

Cykloturistika v oblasti Sillianu, alebo keď si na turistiku vezmeš aj bike

Stáva sa ti sem-tam, že nevieš, čo s víkendom či s jeho predĺženou verziou? Ak ti nevadí odsedieť si niečo v aute, v oblasti rakúskeho Sillianu si vieš fajn zašliapať.
keyboard_arrow_up